Sunday, January 25, 2015

Raja s pedigreom

Po ko zna koji put prevrcem po slikama ljudi koje sam upoznala u zadnjem desetljecu svoga zivota. Dino je jedan od onih sto se nekako prepoznaju u masi. Pomalo, poput prijeratne sarajevske jalije, drcan... Zbog neceg pomalo nervozan, a opet pun neke pozitivne energije, koja ne da toj njegovoj drcnosti da ispliva na povrsinu.

Pun je planova, ideja, zelja, ma sav je u poslu. Kupiti, prodati, to mu je najdraza vrsta biznisa. Koliko je samo poslova promjenio. Zavrsio je on i koledj, ali kancelarija i striktno radno vrijeme nikako nisu odgovarali njegovoj prirodi.

Nije on od onih sto samo pricaju o zaradi i parama, nego samo zeli slobodu od jutra do jutra. Najvise je volio poslove gdje mozes da dodjes kad hoces i da odes kad hoces, jer uvijek je on imao jos kakav posao sa strane. Zato mu posao vozaca nimalo tesko nije pao.

Roditelji su mu bili u prijeratnom vremenu gospoda Titove Jugoslavije. Majka doktorica, a jos uz to pilotova kcerka, tata akademik, a on jedinac. Izgleda da su tu najvece muke bile za Dinu. Naravno da je volio "izobilje tog gospodsko-titovskog" zivota, ali nije volio pravila u tom zivotu. Kao malom, branili su mu da pije Coca Colu. On ju je toliko zelio da je danas, mogu s pravom reci, pravi ovisnik o njoj. Taj ti dok jednu espresso kafu popije, obicno jos dvije-tri limenke Coca Cole ispije i jos sve to bez cigareta bi mu bilo nezamislivo. E sto ti taj voli dobre stvari, mislim, "brand name" robu. To je naslijedio od svoje mame, sigurno. Nije od onih koji ce skrsiti velike pare na tu istu robu. On ce cekati svoj trenutak za provlacenje kartica...

Jos nikoga nisam upoznala ko zna tako dobro pronaci dobru cijenu!

U svemu!

Treba znati "cvaknut banku".

Voli se on okrenuti i za dobrom kokom, ali svoju zenu ne bi nizasto povrijedio. Kako se oni samo popickaju! Ali, djelima, taj ne vrijedja. Saner s karakterom.

Uziva navratiti na mjesta gdje se skupljaju oni sitni bivsi sarajevski saneri i koji po vazda vaze kako su cvaknuli par milja "na brzaka"...

Svi mi imamo momente nostalgije za proslim danima, a njegova je ta, u tim slusanjima, poluistinitim pricama o miljama "na brzaka".

Dok ovi hvale sebe i grcaju u kreditima, on polako, ali sigurno razmislja o novoj investiciji.

Ne voli piti, ali zato voli odlutati poput pravog iluzionara u dimu cigarete, sam, bez privjesaka, jer tako je nekako najsretniji u svom svijetu.

Malo je takvih, koje roditeljski uspjeh nije vinuo u visine, ali nije ga ni udaljio od raje s kojom je igrao cize-blize.

"Raja sa pedigreom", a da je drcan, jeste vala!

No comments:

Post a Comment